statuten

 
“computerClub 2000”
2300 Turnhout.
Identificatienummer: 12851/90

Tussen ondergetekenden: 1. Jef De Wolf, gepensioneerd, <adres> 2. Paul Luyckx, bediende, <adres> 3. Jef Proost, laborant, <adres>, allen van Belgische nationaliteit, is overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten met de volgende statuten:

TITEL I – Benaming, maatschappelijke zetel naar pagina-top

Artikel 1. De vereniging wordt genoemd “Computer Club 2000”, v.z.w.

Art. 2. Haar maatschappelijke zetel is gevestigd te 2300 Turnhout, Stationsstraat 82. Hij kan binnen deze gemeente worden verplaatst bij eenvoudige beslissing van de raad van bestuur. Iedere wijziging van de zetel dient binnen de maand te worden gepubliceerd in het bijvoegsel bij het Belgisch Staatsblad. Indien hij het opportuun acht, kan de raad van bestuur tevens één of meer administratieve kantoren inrichten.

TITEL II. – Doel naar pagina-top

Art. 3. De vereniging stelt zich tot doel, het behartigen van de belangen van alle aangesloten leden in alles wat te maken heeft met computers. De vereniging mag alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar bovenvermelde doelstellingen, met inbegrip van het verwerven, huren of lenen van gebouwen, kantoren, installaties en andere voorzieningen; het organiseren van of deelnemen aan congressen, voordrachten en lezingen, alsmede het uitgeven of laten uitgeven van boeken of andere publicaties. Zij kan te allen tijde een beroep doen op externe deskundigen, voor zover zij dat om wetenschappelijke of praktische redenen nuttig acht; zij kan eveneens haar medewerking verlenen aan en belang stellen in elke vereniging met een gelijkaardig doel als het hare.

TITEL III. – Leden naar pagina-top

Art. 4. De vereniging bestaat uit actieve en toetredende leden. Het aantal actieve leden mag niet minder zijn dan drie. Behoudens wat gezegd is in de artikelen 10 en volgende, handelend over het stemrecht en het recht van aanwezigheid ter algemene vergadering, genieten de actieve en toetredende leden dezelfde rechten.

Art. 5. Zijn actief lid: 1. De leden die bij deze akte zijn verschenen; 2. Elke natuurlijke of rechtspersoon die zich actief wil inzetten tot de realisatie van voormelde doelstellingen en die als actief lid wordt toegelaten door de raad van bestuur met de meerderheid van de aanwezige stemmen, onthoudingen niet meegerekend. Deze beslissing is soeverein en dient niet te worden gemotiveerd of gerechtvaardigd.

Art. 6. Kunnen als toetredend lid aanvaard worden: personen die geïnteresseerd zijn in computers en op eenduidige wijze hun bereidheid en wil aan de raad van bestuur of een van diens leden of afgevaardigden kenbaar maken om lid te worden en als toetredend lid worden toegelaten bij beslissing van de raad van bestuur, genomen met de meerderheid van de aanwezige stemmen, de onthoudingen niet meegerekend. Deze beslissing is soeverein en dient niet te worden gemotiveerd of gerechtvaardigd.

Art. 7. De actieve en toetredende leden zijn vrij zich op ieder ogenblik uit de vereniging terug te trekken mits zulks schriftelijk kenbaar te maken aan de raad van bestuur. Door de toetreding tot de vereniging verplicht ieder lid zich tot naleving van het in de statuten bepaalde; in geval van zware fout, niet-naleving van de in artikel 24 van deze statuten vermelde reglementen of gebrek aan samenwerking kunnen de actieve en toetredende leden worden uitgesloten bij beslissing genomen door de algemene vergadering met inachtneming van het bepaalde in artikel 12 van de wet van 27 juni 1921. Deze beslissing is soeverein en dient niet te worden gemotiveerd of gerechtvaardigd.

Art. 8. Het ontslagnemend of uitgesloten lid en de rechthebbenden van een ontslagnemend, uitgesloten of overleden lid kunnen geen enkel recht doen gelden op het maatschappelijk vermogen of op om het even welke betaalde bijdrage.

TITEL IV – Bijdragen naar pagina-top

Art. 9. De lidmaatschapsbijdrage wordt jaarlijks door de algemene vergadering vastgesteld. Zij kan evenwel niet meer dan 5.000 Belgische frank per jaar bedragen voor actieve leden en 5.000 Belgische frank voor toetredende leden. Tevens kan voor de deelname aan bepaalde door de vereniging georganiseerde activiteiten een door de raad van bestuur vastgestelde bijdrage in de onkosten worden gevraagd.

TITEL V. – Algemene vergadering naar pagina-top

Art. 10. De algemene vergadering wordt samengesteld uit alle actieve leden. Zij wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur.

Art. 11. De bevoegdheden van de algemene vergadering zijn: 1e het wijzigen van de statuten en het ontbinden van de vereniging met inachtneming van de wettelijke en reglementaire verplichtingen ter zake; 2e de benoeming en het ontslag ven de leden van de raad van bestuur; 3e de goedkeuring van de jaarlijkse rekeningen en begroting; 4e alle andere door de wet of onderhavige statuten aan haar voorbehouden bevoegdheden.

Art.12. Onverminderd het bepaalde in artikelen 5 en 6 van de wet van 27 juni 1921 worden de actieve leden mondeling of schriftelijk uitgenodigd door de voorzitter van de raad van bestuur. Zij mogen zich laten vertegenwoordigen door een actief of toetredend lid. De uitnodiging maakt in ieder geval melding van de agenda. De algemene vergadering kan slechts geldig beslissen over de punten die op de agenda voorkomen, onverminderd het bepaalde in artikelen 6, 7 en 8 van de wet van 27 juni 1921.

Art. 13. Alle actieve leden hebben op de algemene vergadering gelijk stemrecht. De beslissingen worden genomen met de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, de onthoudingen niet meegerekend, behalve in de gevallen waarin er anders wordt over beslist door de wet of de onderhavige statuten.

Art. 14. De algemene vergadering kan slechts geldig beslissen over de ontbinding van de vereniging of de wijziging van de statuten, overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 8 en 20 van de wet van 27 juni 1921.

Art. 15. De beslissingen van de algemene vergadering worden ingeschreven in een register van de processenverbaal die ondertekend worden door de voorzitter en een bestuurder. Dit register wordt bewaard op de maatschappelijke zetel waar alle leden er zonder verplaatsing inzage van kunnen nemen. Deze beslissingen zullen eventueel per brief ter kennis van belanghebbende derden worden gebracht. Iedere wijziging van de statuten moet worden gepubliceerd binnen de maand in het bijvoegsel bij het Belgisch Staatsblad. Dit geldt eveneens voor de benoeming, het ontslag of de afzetting van bestuurders.

TITEL VI – Raad van bestuur naar pagina-top

Art. 16. De vereniging wordt bestuurd door een raad samengesteld uit minstens drie en hoogstens tien bestuurders, die benoemd en herroepbaar zijn door de algemene vergadering en gekozen worden onder de kandidaten (leden of derden) voorgesteld door de actieve leden. In voorkomend geval wordt de verkiezingsprocedure nader geregeld in een reglement, opgesteld in uitvoering van artikel 24 van deze statuten.

Art. 17. De duur van het mandaat is één jaar. Het eindigt door afzetting door de algemene vergadering, vrijwillig ontslag of door overlijden van de betrokkene, evenals bij het verstrijken van de termijn van het mandaat. Binnen de maand vanaf het openvallen van een mandaat beslist de algemene vergadering, samengeroepen overeenkomstig het bepaalde in artikel 12, over de eventuele vervanging van de afgezette, ontslagnemende of overleden bestuurder.

Art. 18. De raad van bestuur benoemt onder zijn leden een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Het mandaat van de penningmeester kan met een ander mandaat gecumuleerd worden. Ingeval de voorzitter is verhinderd, worden zijn functies waargenomen door een door de voorzitter ad hoc aangeduide plaatsvervanger of door de oudste aanwezige bestuurder.

Art. 19. De raad van bestuur beslist geldig zodra de helft van zijn leden aanwezig is. De leden mogen zich laten vertegenwoordigen door een ander lid van de raad of door een plaatsvervangende bestuurder. De beslissingen van de raad van bestuur worden genomen met de meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders, de onthoudingen niet meegerekend, behalve in de gevallen waarin er anders over wordt beslist door de wet of de onderhavige statuten. In geval van staking der stemmen is de stem van e voorzitter beslissend.

Art. 20. De raad van bestuur heeft de meest uitgestrekte bevoegdheden om de vereniging te beheren en te besturen. Zij beschikt tevens over de residuaire bevoegdheid met betrekking tot alles wat niet door de wet of door onderhavige statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering is voorbehouden.

Art. 21. Onverminderd de bevoegdheid van de raad van bestuur om bijzondere en algemene volmachten te verlenen aan één van zijn leden of aan een derde, moeten de akten die de vereniging verbinden worden ondertekend door ten minste twee bestuurders, die ten aanzien van derden hun bevoegdheden niet moeten verantwoorden. De handtekening van de penningmeester of voorzitter geldt als kwijting voor alle verrichtingen met de post, bank, spaarkas, spoorweg en andere vervoerondernemingen. Voor handelingen waarvan de waarde de 10.000 Belgische frank overschrijdt is de vereniging ten aanzien van derden slechts verbonden door de gezamenlijke handtekening van de voorzitter en penning¬meester.

Art. 22. Naast de leden van bestuur kunnen er plaatsvervangende leden benoemd worden. De plaatsvervangers worden benoemd volgens dezelfde procedure en voor dezelfde termijn als de bestuurders die zij vervangen. De plaatsvervangers nemen van rechtswege deel aan de vergaderingen van het orgaan waarin zij zijn benoemd; zij nemen evenwel niet deel aan de stemming, behalve indien de bestuurder die zij vervangen verhinderd is, of in geval van vertegenwoordiging zoals voorzien in artikel 19.

Art. 23. De bestuurders nemen, in de uitoefening van hun functie binnen de perken van de statuten, geen enkele persoonlijke verplichting op zich en zijn slechts aansprakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, dat kostenloos wordt waargenomen.

TITEL VII – Huishoudelijk reglement naar pagina-top

Art. 24. Eén of meer huishoudelijke reglementen met betrekking tot de werking van de vereniging, de door haar georganiseerde activiteiten of ter beschikking gestelde lokalen kunnen door de raad van bestuur aan de algemene vergadering worden voorgelegd. Bedoelde reglementen kunnen door de algemene vergadering worden gewijzigd bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Door hun toetreding verbinden alle actieve en toetredende leden zich tot strikte naleving van alle aldus uitgevaardigde reglementen, onverminderd het bepaalde in artikel 7.

TITEL VIII – Diverse bepalingen naar pagina-top

Art. 25. Het dienstjaar begint op 1 januari om te eindigen op 31 december. Bij uitzondering zal het eerste dienstjaar aanvangen op 23 maart 1990 om te eindigen op 31 december 1990.

Art. 26. De rekeningen van het afgelopen dienstjaar en de begroting voor het volgende dienstjaar zullen jaarlijks onderworpen worden aan de goedkeuring van de gewone algemene vergadering, die zal gehouden worden in de loop van de maand maart van iedere jaar.

Art. 27. Bij ontbinding van de vereniging wijst de algemene vergadering één of meerdere vereffenaars aan, bepaalt hun machten alsook de bestemming die aan het netto-aktief van het maatschappelijk bezit zal gegeven worden. Deze bestemming zal noodzakelijk moeten plaatsgrijpen ten voordele van een vereniging met een gelijkaardig doel of een goed werk. Deze beslissingen alsmede de naam, het beroep en het adres van de vereffenaar(s) zullen in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd worden.

Overgangsbepalingen naar pagina-top

Art. 28. De algemene vergadering heeft tot bestuurders gekozen: Paul Luyckx, Viviane Van Gael, Jef De Wolf, Jef Proost, Les Cornwell, Marc Willems, Hans Rens, Marc Wijnen, die dit mandaat aanvaarden. De bestuurders hebben aangesteld als: Voorzitter: Paul Luyckx. Penningmeester: Viviane Van Gael. Secretaris: Marc Willems.

Gedaan te Turnhout, op 23 maart 1990, in zoveel exemplaren als er partijen zijn.

(Get.) Jef De Wolf, Paul Luyckx, Jef Proost.
Belgisch Staatsblad, bijlage van 30 augustus 1990
 
benaming

doel

leden

bijdragen

algemene
vergadering


raad van bestuur

huishoudelijk
reglement

diverse
bepalingen


overgangs-
bepalingen

 

 

laatste versie 041220
PCB-Verzekering®
Personal Computer Bijstand Verzekering